Paks ezüst diplomát kapott a 2002-es nemzetközi versenyen

A NEMZETKÖZI VERSENYEN GÉDERLAK ARANY-, PAKS EZÜST DIPLOMÁT KAPOTT
A városi környezetszépítő mozgalom eredményeinek ünnepélyes értékelése a Városi Művelődési Központban 2002. szeptember 27-én.

Városunk a tavalyi országos első helyezéssel kiérdemelte a nemzetközi versenyben való részvételt, és ennek során a nemzetközi zsűri 2002. július 10-én meglátogatta Paks városát. A nemzetközi megmérettetésen Paks önkormányzatának küldöttsége ezüst diplomát vehetett át 2002.09.14-én Hollandiában Alphen aan den Rijn városában. A Bács-Kiskun megyei Géderlak pedig a Falvak Versenyén arany diplomát nyert. Bor Imre polgármester a siker megünneplésére szeptember 27-én, 16:00 órára meghívta a Művelődési Központba a munkában résztvevő civil szervezeteket és magánembereket.

Az ünnepség

Az ünnepség kezdetekor a műsorvezető köszöntötte azokat a paksi embereket és cégeket, akik sokat tettek a város szépítéséért, akiknek fontos, hogy esztétikus, harmonikus környezetben éljenek, majd a beszéde után bemutatta a vendégeket:


Fotó: Wollner Pál

Pupp Józsefné, a Paksi Kertbarát Egyesület elnöke,
Kováts Balázs
, a PA Rt. tájékoztatási főménrnöke,
Ignits Miklósné
, az Együtt a Parlagfű Ellen Alapítvány ügyvezetője,
Bogáncs János
, képviselő, a Környezetvédelmi Bizottság elnöke,
Bor Imre, Paks polgármestere,
Sill László
, Géderlak polgármestere,
Gerzson László, a nemzetközi zsűri magyar tagja,
Klézl Teréz, városi főkertész

Ignits Miklósné értékelte az "Együtt a Parlagfű Ellen" Alapítvány által meghirdetett Virágos Város Versenyt.

Sok szeretettel köszöntöm kedves vendégeinket!

Mi, virágosítók azért dolgozunk, hogy szép városunkban jól érezzük magunkat és büszkeséggel tölt el bennünket az idelátogatók dicsérete.

A "Város mosolya" c. könyvben örökítettük meg az első lakossági virágosítási versenyt amelyet 6 évvel ezelőtt hirdettünk meg, "Virágos erkélyek és virágos lépcsőházak" címmel.

Az alapítvány kuratóriuma akkor tűzte ki célul, hogy a parlagfűírtást összeköti a virágosítással. Az összekötő kapocs a Virágjegy volt.

Az Önkormányzattal karöltve 1998-ban 8.000 virágpalántát biztosítottunk a város lakóinak, köztük a parlagfű gyűjtőknek.
2002 évben a "Virágos Paks" projekt, több mint 35.000 kedvezményes virágpalántát juttatott a lakosságnak. Ehhez jött még 2.490 virágpalánta virágjegy átváltásából.
A virágosítást ekkor már az Önkormányzat mellett, a Kertbarátok Egyesületével közösen végeztük.

Az idén különös jelentősége volt a virágosítási versenynek. Városunk, kedves szomszédunkkal, Géderlakkal készült a virágosítók Európa Bajnokságára. A lakossági versenyeket a Legszebb virágos kertes ház és a Legszebb virágos lépcsőház kategóriákban írtuk ki, amelyekre összesen 82 jelentkezés érkezett.

Tegnap előtt egy jelzést kaptunk arról, hogy volt aki leadta a jelentkezési lapját, de nem került feldolgozásra. Ezt a jelentkezési lapot az Önkormányzatnál kihelyezett urnába dobták be. Nagyon sajnálom, hogy ez előfordult és kérem jelezzék felém, ha volt még hasonló eset, hogy kárpótolni tudjunk mindenkit.

A virágosítási verseny értékelésében kiemelt szerepe van a zsűrinek. Szeretném nekik megköszönni lelkiismeretes munkájukat, amelyet önzetlenül, társadalmi munkában végeztek. Engedjék meg, hogy bemutassam őket:
Prof. Dr. Bogáncs Jánost, Bodó Katalint, Buza Katalint, Puppné Rózsikát és Tuba Ágnest. Köszönjük az áldozatos munkájukat.

Köszönöm a támogatóknak, hogy az anyagiak biztosításával és folyamatos segítségükkel lehetővé tették a verseny megrendezését.
Elsősorban Paks város képviselő testületének, kiemelve Bogáncs János urat és az Önkormányzat dolgozóit.
Köszönöm a Paksi Atomerőműnek, a Dunamenti Rt.-nek Száraz István úrnak, a Topáz étteremnek, Neutron, a Partner, a Reálprotektor és a DC Therm Kft.-nek.
Köszönjük Szabó József és Frigyesi Ferenc úrnak az anyagi támogatásukat. Lovászi Annának, Wolner Pálnak, Lovas Tibornak, Törökné Gergely Juditnak és a Kertbarátok tagjainak köszönjük a sok segítséget.

Kedves alapítványos munkatársaim!
Ti biztosítottátok azt a háttér tevékenységet, amely egy ilyen szerte ágazó program megvalósításához kell. Megköszönöm lelkiismeretes munkáját Pruzsina Istvánné Ildinek, Hegyi Istvánné Valikának, Rábaközi Emmának és kiemelten Szabó Károlyné Etának.

Kedves virágszerető paksi lakosok!
Szeretném azt kifejezni, hogy a Ti munkátok a legfontosabb . A ház, kert és erkély tulajdonosok részvétele a város szépítésében meghatározó. Az ez évi és az elmúlt év sikerei köteleznek bennünket. További virágosításra kell, hogy sarkalljon minket. Ehhez kívánok mindannyitoknak nagyon jó egészséget és sok örömet.

Befejezésül Oláh Zoltán paksi költőt szeretném idézni:
"…Elmész .
Vissza jössz-e, kérdik a fák
Hajladozva.
Igen, akár egy hóvirág
A tavaszra."

Átadom a szót Bogáncs János úrnak a virágos zsűri örökös tagjának. Értékelje az ez évi virágosítási versenyt.

Bogáncs János környezetvédelmi bizottsági elnök értékelte a versenyt, majd átadta a díjakat.
A 2002. évi lakossági virágosítási verseny mottója:

"Az ember hivatása az, hogy szeresse a szépet, kövesse a jót és cselekedje a legjobbat" /Beethowen/

Virágos lépcsőház kategória

III. helyezés: Kurcsatov u. 9. Közös képviselő: Kiss István
Évek óta kitartó folyamatos munkával sikerült elérniük, hogy a megszokott füvesítés helyett virágok pompáznak a lépcsőház előtt. Öröm a látvány a szívnek és a szemnek.
II helyezés: Dózsa Gy. u. 6. Közös képviselő: Kovács Györgyné
Nagy örömére szolgált a zsűrinek, hogy a város szívében, a kőrengetegben egy üde virágos szigetet varázsoltak, ahol jól esik a szemnek megpihenni.
I. helyezés: Babits M.u. 3. Közös képviselő: Almási Pálné
Eelismerés illeti a lépcsőház valamennyi lakóját, mert saját kezük munkájával időt, fáradtságot nem kímélve évről - évre tették szebbé környezetüket.
Különdíjak:
Építők u. 2-4-6 Közös képviselő: Kiss Mária
Szabó E u. 14-16 Közös képviselő: Kelemen Gáborné
Kishegyi u. 40. Közös képviselő: Wolf János
A különdíjban részesülteknek gratulálunk az évek óta tartó kitartó munkájukhoz és igényességükhöz, amellyel környezetüket széppé, gondozottá tették.

Virágos kertes ház kategória:

III. helyezés:
Nikl Józsefné Paks, Nádor u. 45.
Körösztös Andrásné Paks, Kisfaludy u. 25.
Kiss Gyuláné D.kömlőd, Béke u. 64.
Péri László Paks, Sport u. 9.
Tóth Józsefné Paks, Zápor u. 66.
Haaz Józsefné Paks, Rókus. u. 15.
A díjazottak kertjén, udvarán látszik a virágok szeretete, és az, hogy sokat adnak környezetük igényes rendben tartására. Hagyományos virágokkal, cserepes virágokkal, sziklakertekkel díszítettek, s külön köszönet azoknak, akik az előkerteket és az utcát is színvonalasan gondozzák.
II. helyezés:
Ulbert Sándorné D.kömlőd, Hegy u. 20.
Schuszter Györgyné Paks, Kápolna u. 21.
Vajdáné Fehér Hajnal Paks, Szőlőhegy u. 20.
Feil Ferencné Paks, Hajnal u. 13.
A második helyezésben részesülőknél a sok színes cserje, kerti tó, sziklakert különleges virágokkal övezve teszi különlegessé a kerteket.
I. helyezés:
Pettesch Ádámné Paks, Kornis u. 2/c
Forster Ferdinánd D.kömlőd, Béke u. 53.
Nyirati Gyula Paks, Hattyú u. 15.
A virágos kertes ház kategóriában 3 első helyezés került kiosztásra. Akik kapják a zsűri egyöntetű véleménye alapján , azok kertjei egyszerűek, de elegánsak, gondozottak, ízlésesek és környezetükkel tökéletes harmóniában vannak. Csodálatos élénkszínű virágok, cserjék díszítik a kerteket.
Különdíjak:
Szinger Imréné Paks, Ságvári u. 24.
Czekmeiszter Sándor Paks, Szőlőhegy u. 22.
Antus Pálné Paks, Zápor u. 35.
Hirthné Orbán Ildikó Paks, Domb u. 88.
Adorján Istvánné Paks, Bercsényi u. 4.
Forster Józsefné D.kölmőd, Béke u.7.
Kern Józsefné Paks, Katona J. u. 2.
A különdíjban megfogta a zsűri tagjait a különösen gondozott élő sövények, pázsitok, szépen gondozott virágok, melyek vonzzák a tekintetet az utcáról. A virágok összeválogatásánál törekedtek arra, hogy tavasztól-őszig folyamatosan pompázzanak. Van olyan ház, ahol az első hóvirág megjelenésétől az őszi lombhullásig mindig virágzik a kert.


Fotó: Wollner Pál

A díjazottakon kívül még nagyon sok csodálatosan szép kertes ház van Pakson, amire felfigyelt a zsűri. Kérjük, továbbra is jelentkezzenek a felhívásra, vegyenek részt továbbra a város szépítésében, mindannyiunk gyönyörűségére!

Majd Bor Imre polgármester értékelte a környezetszépítő és virágosítási mozgalomat és köszönetét fejezte ki a város polgárainak, szervezeteinek és átadta Kovács Zoltán festőművész erre az alkalomra készített Flóra oltalmában című rézkarcát.

1. Az Együtt a Parlagfű Ellen Alapítvány - az évek óta tartó virágosítási verseny, környezetszépítő és - védő akciók szervezéséért, a lakosság részvételében elért eredményekért.
2. Paksi Kertbarátok Egyesülete - évek óta partnerei az önkormányzatnak a közös célok megvalósításában. Sokan láthatják őket, amint önkéntes munkában palántáznak, növényeket ápolnak szívvel-lélekkel, vagy kerékpárral a környéket járják, hogy újabb ihletet merítsenek, tapasztalatokat gyűjtsenek.
3. DC Dunakom - magas minőségű parkfenntartói és virággondozási tevékenysége.
4. Reálprotektor Kft - a növények szakszerű és gondos kiültetését végezték a díszparkokban.
5. Paksi Atomerőmű Rt. - minden évben virágpalántával támogatja a város szépítését. 1997-ben az iparűzési adó teljes rendelkezhető részét erre a célra ajánlotta fel.
6. Dr. Kováts Zoltán - az általa nemesített virágpalántákkal, a Sárgödör téri magyar kert tervezésével és kivitelezésével nagy mértékben hozzájárult a nemzetközi verseny sikeréhez.
7. Kokits Tibor - a Virágos Magyarországért Mozgalom magyar szűrijének elmúlt évi elnökeként nagyon sok szakmai segítséget nyújtott úgy a magyar, mint a nemzetközi versenyre való felkészülésben.

Kovács Zoltán festőművész erre az alkalomra készített rézkarc emléklapját átadta Bor Imre polgármester.
1. Bauer Jánosné: önkéntes munkával segítette a zsűri méltó fogadását, hozzájárult ahhoz, hogy a nemzetközi zsűri tagjai bepillantást nyerjenek a magyar vendéglátási kultúrába.
2. Bencze Imre tolmács magas színvonalú munkája biztosította úgy Pakson, mint Géderlakon, hogy a zsűri jó kezekben legyen.
3. Feil Jánosné: saját virágaival járult hozzá a város díszítéséhez
4. Lacza Mihály: nagy segítséget nyújtott az óvodások ürgemezei programjának szervezésében. Átveszi az emléklapot, majd: Az önkormányzat intézményeinek segítségét, különös tekintettel az ürgemezei programban végzett értékes munkát külön találkozó keretében szeretné megköszönni a Polgármester úr minden résztvevőnek.
5. Lovas Tibor: a virágos város program internetes honlapon való megjelenítését és bemutatását vállalta a nemzetközi zsűri paksi látogatásakor.
6. Törő György fafaragó népi iparművész: a Halacska és az ürgemezei játszótér igényes és gyors kivitelezése
7. Weisz János: saját présházát ajánlotta fel a zsűri fogadására
8. Wiedemann Józsefné: példaértékű, kiemelkedő szépségű porta.
9. Aranynád Kft.: Dunaparti műkő virágládák biztosítása
10. BA-TU Kft.: a virágpalánták helyszínre szállításával és a növények tárolásával segített.
11. Bau-Paks Kft.: maga színvonalú parkfenntartási munka
12. ÉPFU Kft.: újonnan létesített virágágyak lelkiismeretes gondozásával járult hozzá közös sikerünkhöz
13. Gszelmann és társa Kft.: megbízáson felül önkéntes munkában végzett tereprendezéssel, a zsűri fogadásával járult hozzá a város sikeréhez.
14. Kronológ Kft.: önkéntes munkában parképítést vállalt.
15. Neutron Kft.: tereprendezési munkával segítette a Virágos Város Programot.
16. Pataki Kertészet: nagyon kedvező árú, első osztályú virágpalántákat köszönhetünk nekik
17. Sárgödörtéri Présháztulajdonosok Egyesülete: támogatták a magyar kert építését a présházaknál, és értékes segítséget nyújtottak a nemzetközi zsűri fogadásában.
18. SERVUM Bt.: nagy gonddal ápolta az újonnan létesített virágágyakat.
19. Ulbert és társa Bt.: önként vállalta kerti bútorok, köztéri padok, virágládák festését, javítását.
20. UNIVER Kft.: önkéntesen vállalt játszótér építési munka
21. Vízmű Kft.: lehetővé tették a magyar kert öntözését egész nyáron át.
22. Alliance Hungária Biztosító Rt.: iparűzési adójából támogatta a virágos program megvalósítását.
23. Firhang Kft.: pénzadománnyal támogatta a programot
24. Rheinhold és Mahla Kft.: iparűzési adójából a felajánlható összeg teljes egészét a program ajánlotta fel.
25. Ovit Rt.: iparűzési adójából a felajánlható összeg teljes egészét a program ajánlotta fel.


Fotó: Wollner Pál

Az emléklapok átadása után Gerzson László, a nemzetközi zsűri magyar tagja az ünnepeltekkel megosztotta tapasztalatait. Majd Kováts Balázs, a PA Rt. tájékoztatási főmérnöke köszöntötte a környezetszépítő verseny résztvevőit. A műsorvezető gratuláló levelek felolvasása után a 25 éves Városi Vegyeskar ajándékműsorral kedveskedett a Virágos Város Program résztvevőinek.

Gerzson László - nemzetközi zsüri magyar tagja
Fotó: Wollner Pál

Kapcsolódó linkek:
- Virágos Magyarországért
- Tolnai Népújság - Ezüst diploma
- 2002 participants,
- Entente Florale, Hollandia
- Entente Florale, Németország

Paks - Ezüst diploma
Fotó: Wollner Pál

 

Virágos Paks projekt