20 éves lett a Fortuna Rádió 2015. március 1-jén!
2015.03.01., vasárnap

Ebből az alkalomból vasárnap egész napos szülinapos különkiadással jelentkezett a rádió. A 15 fős, teljes stáb folyamatosan vezette a műsort, meglepetés vendégek érkeztek, régi kollégákat leptek meg telefonhívással, és persze játszottak a hallgatókkal. 

A rádió szerkesztőségében előkerültek az elmúlt 20 év fotói, hallgatói levelei, emlékei, és a rádióról a húsz év alatt megjelent újságcikkek, eltett, megőrzött sajtómegjelenések is. 20 év alatt 45 road show, rádiós utánpótlás nevelés, brüsszeli tudósítót tart fenn a Fortuna Rádió, európai uniós híreket gyárt a Fortuna Rádió vajdasági és erdélyi magyar rádiókba, helytörténeti rádiós műsorok kapcsán működik együtt Kézdivásárhellyel a Fortuna” – ilyen címszavak színesítik a rádió emlékeinek sajtócikkeit.

A Fortuna Rádióról nemcsak a paksi és tolna megyei sajtóorgánumokban jelentek meg hírek. A rádió 5. évében, 2000-ben például a Világgazdaság írt arról, hogy a helyi rádiók közül mindössze háromnak sikerült az országos rádiókat hallgatottságban túlszárnyalni, egyik a paksi Fortuna Rádió volt. 2003-ban a 42 órás rekord-műsorvezetésről a Blikk és az RTL Klub Fókusz című műsora is tudósított, de foglalkozott a Fortuna rádióval az FHM magazin is.

A szerkesztőség polcait is számos oklevél, köszönőlevél és kupa díszíti, például a 2004-es elismerések, amikor kosárlabda csapatot szervezett és indított a rádió a városi bajnokságon, ahol az első helyezés megszerzése után a megyei bajnokságot is nagy fölénnyel nyerte a Fortuna csapata!

A hallgatói levelek közül a legkedvesebb számunkra az a 2007-es levél, amelyet egy nagykarácsonyi család írt Hajdú János polgármester úrnak, arról, hogy mennyire megszerették a paksi városi rádiót!

Vasárnap a nap egyik fénypontja volt, hogy a rádió 20. évének apropóján „Örökös Rádió Tagságot” adományoztak annak a nyolc kollégának, akik törzsgárdaként a leghosszabb ideje dolgoznak folyamatosan a Fortuna Rádiónak.

A rádió alapító tagjaiként, 20 éve fortunás kollégák: Vida Tünde, Schuckert József, Herfort Róbert, Zomborka Zoltán, Kozma Győző és nem utolsó sorban Sajnovics László, aki az első tulajdonosi kőrnek is tagja volt. 19 éve csatlakozott a fortunás kollégákhoz Hahn Szilvia, 18 éve S. Szabó Gabriella. A nyolc „Örökös Tag” díszoklevelet, ajándékot és természetesen Fortuna pezsgőt vehetett át Strasszer Andrea ügyvezetőtől.

A Fortuna Rádió 20. születésnapja alkalmából a Rádió Örökös Tagság elismerések átadásakor élő adásban Strasszer Andrea ügyvezető elmondta:

Közel hatvan ember fordult meg az elmúlt 20 év alatt a rádióban. Kollégaként itt voltak kisebb rövidebb ideig, de van hat fős törzsgárda tag, akik a kezdetektől 1995. március 1-je óta kitartóan itt voltak, folyamatosan dolgoztak a Fortuna Rádióban.

Vida Tünde 1995 március 1-jén az ügyfélszolgálaton kezdett. Ő volt az aki az első pillanattól mindig mindenről tudott, mindig mindent meg tudott szervezni . Nagyon rövid időn belül kiderült, hogy a mikrofont is megtudja fogni, kérdezni is tud, valamint véleménye is van. Amit Én megtanultam: „Az a jó riporter, akiben benne van egy mérhetetlen kíváncsiság”, és Tünde Te ilyen ember vagy – fogalmazott Andrea. Tünde nem csak kitanulta az újságírást, hanem több médium újságírója és a legfőbb atomenergetikai tudósító az egész országban – tette hozzá az ügyvezető.

Schuckert József annak idején a Paksi Ifjúsági Házban csinálta a magnós klubbot. Amikor elindult a Fortuna Rádió tudta, hogy helye van a rádiónál. A leporolt LP-k című nosztalgia műsorral indított a rádiónál. A 42 órás rekordot is azért állította fel, mert nagyon szeret rádiózni. Ő is kitanulta az újságírást, és majdnem miden riport, interjú a közéletről Schukinak köszönhető. Rekord idő alatt képes riportot készíteni és megvágni. A Schuki koktél nélkül pedig nem lenne a Fortuna Rádió az ami jelen pillanatban.

Zomborka Zoltán olyan személyisége a rádiónak, aki az az igazi kereskedelmi rádiós kolléga. Tíz évig vitte a reggeli Morning Show-t. Tulajdonképpen Ő alakította ki, és határozta meg ezt a műfajt. Nem tudjuk utánozni Zoli. Számos zenei műsornak volt a szerkesztője, és a 45 Road Show-ból legalább 35-t Ő konferált végig.

Herfort Róbert, akinek a hangját nem halljuk a rádióban, de húsz évig folyamatosan, kitartóan dolgozik a rádióban. Neki köszönhetjük ezt a stúdiót is. Az egészet Ő építette és a rádió honlapját is Ő készítette.

Kozma Győző született rádiós. Az a zenei, és lexikai tudás egyszerűen elképesztő, ami a Győző fejében benne van. Számos zenei műsorunkat segítette, színesítette és hozta. Nem maradhat el egy Gastroblues vagy Sziget Fesztivál sem nélküle.

Sajnovics László az Én jó apám folyamatosan segíti a rádió munkáját, de nem 20 éve, hanem állítom 24 éve. Tulajdonosa volt a rádiónak több mint 15 évig és mindig tagja volt a stábnak. Mindenki szereti, és sokan ismerik. Most is legalább két műszaki projektben dolgozik, viszi a vállán az eseményeket.

Ezután az ügyvezető kiemelte: - Nem hat, hanem 8 kollega van, aki törzsgárda a rádiónál, mert ha a húsz év számít, akkor számít a 19 és a 18 is. Így Szilvi és Gabika is megkapja az Örökös Tagsági Oklevelet.

Hahn Szilvia bármelyik magyar reklámügynökségnél, és nagy médiumnál megállná a helyét, mint kreatív munkatárs. A rádió kreatívja, amellett imádjuk a hangját. Annak idején sport műsorokat írt és szerkesztett. Jelenleg értékesítő, a rádió partnereivel tartja a kapcsolatot.

S. Szabó Gabriellanak a Vasárnapi vázlattal indult a rádiós munkája, majd az aktuális közéleti térkép mellett az a terület, ami Gabi nélkül, a kultúra és a művészet nem lett volna a rádióban. A mai nappal elmegy tőlünk, munkájához további sikereket kívánunk – emelte ki az élő rádióadásban Strasszer Andrea ügyvezető.

Az ünneplés mindezzel nem ért véget, mivel a rádió egész évben 20 éves, így számos kampányt, rendezvényt tervez, a stáb reméli, lehetőségük is lesz a megvalósításhoz! A cél továbbra is a hallgatókkal való együttműködés, a munkaórák, a mindennapok megkönnyítése, a szórakoztatás és a helyi hírek közvetítése!

20 év rádiózás van a Fortuna Rádió háta mögött, közel 60, a  rádióban megforduló  kolléga, rengeteg műsor, és az évek alatt professzionális rádiózássá kinőtt műszaki-, és műsorstruktúra.

A rádió léte, sikere három alappilléren áll: a kollégák odaadó munkáján, a hallgatók lelkesedésén és azoknak a paksi cégeknek, intézményeknek, szponzoroknak az együttműködésén, akik a 20 év alatt mindvégig a rádió mellett álltak, segítették munkáját.

A stáb azt reméli, hogy a következő 20 év hasonló nagy sikereket hoz majd Pakson és a vételkörzetben a Fortuna rádiónak, a rádió sikere pedig Paksnak - mondta el Strasszer Andrea ügyvezető.

- Fotóriport az ünnepi eseményről. Klikkeljen a képre!

- Videóriport
20 éves a Fortuna Rádió / Paks 2015.03.01. - közvetlen link
A videó ideje 15:08, képaránya 16:9, és max felbontása - 1920x1080i (Full HD)

Webszemle a PaksNET archívumából:

- 42 órás élő műsor egy műsorvezetővel a Fortuna Rádióban - PaksNET.hu - ... [ Bővebben ]
- A Fortuna Rádió újabb frekvenciákat nyert - PaksNET.hu - ... [ Bővebben ]


PaksNET online információk